Συχνές Ερωτήσεις

sixnes_erwtiseis
 

Πώς θα αποφύγω τα σφάλματα ως γονέας;

Η απάντηση είναι απλή: δεν θα τα αποφύγετε. Όλοι κάνουν λάθη είτε στην προσωπική τους ζωή, είτε στην εργασία τους είτε στην οικογένειά τους. Από φιλοσοφική σκοπιά, το σφάλμα ενυπάρχει στην ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Πρόκειται για μια αναπόφευκτη κατάσταση, στην οποία είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, υπό μια έννοια, και δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το ζητούμενο…Πολύ απλά, δεν υπάρχουν «τέλειοι» γονείς και όταν αυτό λέγεται είναι ήδη προβληματικό ως δήλωση. Υπάρχουν, όπως πολύ εύστοχα έχει αναφέρει ο Winnicott, «αρκετά καλοί» γονείς, έτοιμοι να αναγνωρίσουν τα σφάλμα και να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες που εμφανίζονται κάθε φορά σε κάθε περίσταση.

Η ανάγκη να είμαστε αλάνθαστοι πηγάζει από την ανάγκη του ανθρώπου να διαθέτει τον πλήρη έλεγχο στον εαυτό του και στο περιβάλλον γύρω του. Η αίσθηση του απόλυτου ελέγχου δημιουργεί με την σειρά της μια αίσθηση ασφάλειας. Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες στην «πυραμίδα» του Maslow. Η αίσθηση ότι κανείς είναι ασφαλής μειώνει την ένταση που αναπτύσσεται μέσα μας και εκδηλώνεται με άγχος.

Οπότε απώλεια ελέγχου=>ανασφάλεια=>άγχος / έλεγχος=>ασφάλεια=>ηρεμία

<Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να διατηρώ τον απόλυτο έλεγχο των περιστάσεων; Όταν κάνω λάθη στην ανατροφή των παιδιών μου και όταν «χάνω τα ηνία» της κατάστασης; Το άγχος αυξάνει…

Ο στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δημιουργήσει τις ενδοψυχικές εκείνες συνθήκες στους γονείς, ώστε να μπορούν αρχικά να αντέξουν την απώλεια του ελέγχου, μέσα από την διάπραξη σφαλμάτων, να αναγνωρίζουν γρήγορα τι δεν πήγε καλά στην εκάστοτε περίσταση και να φροντίζουν να επανορθώνουν το σφάλμα, φροντίζοντας ταυτόχρονα ώστε να μην το επαναλάβουν.
 

Ποιοι χρειάζονται Συμβουλευτική Γονέων; Εγώ ξέρω τι να κάνω-γνωρίζω από τους δικούς μου γονείς…
 

Είναι γεγονός ότι οι γνώσεις των παλαιότερων αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της ζωής των νεώτερων γενεών. Η ιστορία προχωράει με αυτή την προοπτική. Ωστόσο, δεν αποτελεί την μόνη διέξοδο. Οι ανάγκες της κάθε εποχής είναι διαφορετικές και ως τέτοιες χρειάζεται να αντιμετωπίζονται. Αυτή η παραδοχή, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η κάθε περίσταση λαμβάνεται ως ξεχωριστή και αντιμετωπίζεται με τις συνθήκες που ισχύουν στο παρόν και όχι με τρόπους που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιστάσεις.

Με άλλα λόγια, ο γονέας χρειάζεται να γνωρίζει να αναλύει τη κάθε περίσταση και να μπορεί να επινοήσει τρόπους αντιμετώπισης, κατάλληλους για τη συνθήκη, αλλά και τον χαρακτήρα του παιδιού του. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντική η συμβολή ενός ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας, ο οποίος θα συνδιαμορφώσει μαζί με τον γονέα το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ασκήσει τη διαπαιδαγώγηση στην οικογένεια.
Ο ειδικός λειτουργεί ως «τρίτο μάτι», ως ένα «ευήκοον ους», αντικειμενικό και αμερόληπτο, φιλτράροντας τις πληροφορίες και αντανακλώντας επεξεργασμένες έννοιες και καταστάσεις που προκύπτουν καθημερινά και δημιουργούν δύσκολες συνθήκες μέσα στο σπίτι. Υπό αυτή την έννοια, ανάγκη για Συμβουλευτική Γονέων έχουν όλοι οι ενήλικοι, οι οποίοι σχεδιάζουν ή έχουν ήδη γίνει γονείς.